Posted on

W dziedzinie gastronomi znajdziemy wiele szkół między innymi: szkoły zawodowe, szkoły ogólnokształcące profilowane, szkoły policealne i coraz częściej uczelnie wyższe jak również wszelkiego rodzaju kursy uzupełniające. Oczywiście nie podlega żadnej wątpliwości, że wykształcenie jest bardzo ważne, ale podobnie nie podlega wątpliwości to, że najważniejsze jest doświadczenie, chęć nauki i kreatywność. Może się wydawać, że te wszystkie cechy nie pasują do chociażby kucharza, ale nic bardziej mylnego im większa kreatywność kucharza tym on sam jest lepszy. Jeśli znajdziemy kucharza, który będzie umiał połączyć tak smaki, że powstanie z nich poezja wówczas mamy mistrza w kuchni.

Nie trudno nauczyć się czegoś i powtarzać każdego dnia tę samą czynność, ale prawdziwym kunsztem jest aranżowanie smaków. Teoria jest równie ważna dobrze, jeśli każdy z pracowników wie, na czym polega praca jego kolegi/koleżanki chodzi tutaj przede wszystkim o szacunek do pracy każdej osoby z osobna. W kuchni każdy ma swoje obowiązki i zajmuje się czymś innym, ale mimo to jest to praca zespołowa każdy pracuje na jeden efekt zadowolenie klienta i to by powracał usatysfakcjonowany. W restauracjach liczy się także cała otoczka wokół dań to, w jaki sposób zostają przyjęci klienci czy kelner jest osobą, która pomaga czy doradza czy jest tak naprawdę mówiąc kolokwialnie notesem i długopisem zapisującym zamówienie.

Dzięki praktykom, jakie oferują szkoły ludzie mogą zdobyć doświadczenie w zasadzie bez odpowiedzialności, jaką będą mieli wykonując już zawód.

pokrowce na krzesła bankietowe