Przemysł winiarski w Argentynie

Początki winiarstwa w Argentynie sięgają wieku XVI. Wówczas jezuici zaczęli na terenie kraju uprawiać pierwsze winorośle i produkować wina na małą skalę. Obecnie Argentyna jest jednym ze światowych liderów w produkcji wina – uprawia się tam winorośle na ponad 300 tysiącach hektarów.

Rocznie natomiast w kraju produkuje się aż 14 milionów hektolitrów wina. Taki wynik daje Argentynie czwarte miejsce pod względem produkcji wina – tuż za Włochami, Francją i Hiszpanią, czyli winiarskimi potęgami. Argentyna nie tylko produkuje dużo wina, ale także zajmuje czołowe miejsce pod względem spożycia tego trunku.

Według statystyk jeden przeciętny mieszkaniec Argentyny co roku wypija około 70 litrów wina. Chociaż Argentyna może się pochwalić liczbami, to niestety nie jakością swoich win, która pozostawia wiele do życzenia. Wiąże się to z tym, że większość win argentyńskich nie trafia na eksport, a jest przeznaczona wyłącznie do wewnętrznej konsumpcji.

Ci winiarze, których wina są sprzedawane do innych krajów musieli natomiast popracować nad poprawą jakości produkowanych przez siebie win. Najpopularniejszym szczepem wykorzystywanym w Argentynie do produkcji win jest Malbeca. Z tej odmiany produkuje się wina mocne oraz ciemne.

Innym bardzo popularnym szczepem jest tam Torrontes, z którego wytwarza się wina o charakterystycznym, mocnym aromacie. Najwięcej winnic w Argentynie mieści się w regionie Mendoza. Na tym obszarze jest zlokalizowane blisko 90% wszystkich winnic kraju.