Przemysł winiarski w Chile

Przemysł winiarski w Chile rozwinął się głównie dzięki mnichom. To oni na tereny tego państwa sprowadzili pierwsze winorośle i zaczęli je tam uprawiać. Prawdziwy rozwój przemysłu winiarskiego w Chile miał jednak miejsce dopiero w latach 50.

XIX wieku. Pierwsze winnice w Chile powstały w okolicach Maipo Valley, do dzisiaj ten region jest uważany za serce całego winiarskiego przemysłu w kraju. W winnicach w Chile wina produkuje się głównie z trzech popularnych szczepów: Cabernet Sauvignon, Merlot i Sauvignon Blanc.

Największe uznanie wśród koneserów wina uzyskały chilijskie wina czerwone. Są idealnym dodatkiem do posiłków, charakteryzują się owocowym aromatem i są gotowe do spożycia już nawet po dwóch latach dojrzewania. Niektóre gatunki wymagają natomiast dłuższego leżakowania.

Chociaż Chile na świecie zasłynęło głównie z produkcji win czerwonych, to jednak powstają tam także białe wina. Wśród nich na pewno warto jest wyróżnić Sauvignon Blanc oraz Chardonnay.Na pewno przemysłowi winiarskiemu w Chile służy fakt, że niemal przez cały rok panuje tam niezmienna pogoda.

Dzięki temu wina mogą być nieprzerwanie produkowane niezależnie od sezonu. To niewątpliwie daje Chile przewagę np. na europejskimi krajami, których produkcja wina jest ściśle zależna od aktualnych warunków atmosferycznych.

Ze względu na ten fakt wino z Chile mogłoby stać się poważną konkurencją np. dla trunków europejskich, jednak tak się nie dzieje, gdyż jedynie niewielki procent chilijskich win trafia na eksport. Zdecydowana większość jest przeznaczana do konsumpcji wewnętrznej.