Herbata z pokrzywy

Większości herbat przypisuje się właściwości, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Nie każda odmiana suszu może jednak poszczycić się przydomkiem „naturalnego antybiotyku”. Taką szczytną chwałą cieszy się herbata z pokrzywy, która już od starożytności stosowana była jako lek na wszelkiego rodzaju dolegliwości i schorzenia.
Napar z pokrzywy jest źródłem wielu ważnych dla ludzkiego organizmu witamin i minerałów. W takim napoju możemy znaleźć witaminę A oraz szereg witamin z grupy B. Jak w większości herbat, można znaleźć w niej dużo przeciwutleniaczy, ale także żelazo, magnez oraz fosfor.
Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, może być doskonałym napojem dla kobiet w ciąży. Regularne spożywanie naparu z pokrzywy doskonale pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Ze względu na swoją bogatą zawartość, świetnie wspomaga również proces gojenia ran oraz walkę z cukrzycą.
Dzięki dużej ilości żelaza w naparze, często wykorzystywana jest podczas leczenia anemii. Jest doskonałym narzędziem w walce ze stresem, zaburzeniami endokrynologicznymi i zapaleniem stawów. Wysoko ceni się również zbawienny wpływ pokrzywy na włosy oraz paznokcie.
sklep z kawą
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Przeczytaj również: Jak prawidłowo dobrać rozmiar ubrania koszarowego?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Polecane artykuły

Co ciekawego pojawiło się w architekturze wnętrz w 2016 roku
Trendy mają to do siebie, że są dynamiczne i często się zmieniają. Tak też jest z architekturą, szczególnie architekturą wnętrz. Co ciekawego w tej kwestii i mody w urządzaniu mieszkań pojawiło się w 2016 roku? AGD i tego rodzaju sprzęty są kojarzone głównie z barwą białą. Dlatego też wciąż czarne

W czym parzyć herbatę?
Wybrać herbatę liściastą czy w torebkach? Amatorzy tego napoju często stają przed tym dylematem. Warto jednak wiedzieć, że pierwszej z nich często przypisuje się dużo wyższą jakość. Jednocześnie jednak mieszanka, którą luzem wsypujemy do kubka czy szklanki, sprawia, że zaparzanie herbaty staje się