O jakich wymiarach pamiętać?


Wybierając stół do jadalni lub do salonu z pewnością zwracasz uwagę na styl mebla i na to, z jakich materiałów jest wykonany. Być może cenisz konkretny gatunek drewna lub też zależy Ci na meblu wykonanym z metalu lub ze szklanym blatem. Oczywiście to wszystko bardzo ważne kwestie, jednak równie istotne jest to, aby pamiętać o odpowiednich wymiarach – zarówno stołu, jak i samego pomieszczenia, w którym ma się znaleźć.
Pierwszy istotny wymiar, to odległość stołu od ściany w miejscu, w którym będzie się znajdować krzesło. Mebel powinien być odsunięty przynajmniej o 80 cm od ściany czy też innych elementów wyposażenia. Tylko wtedy będzie można swobodnie siedzieć i manewrować krzesłem.
Oczywiście, jeśli tylko masz dość duże pomieszczenia, warto ustawić stół dalej od ścian i innych mebli – jednak nie każdy może sobie pozwolić na taki komfort, a 80 cm to minimum, jeśli chcesz mówić o wygodzie. Jeśli przy stole mają zasiadać liczni domownicy lub goście, z pewnością potrzebny będzie większy stół, który zmieści przynajmniej dwie osoby przy jednej krawędzi. Aby możliwe było wygodne usadzenie dwóch osób, bok blatu powinien mieć przynajmniej 1,20 metra długości.
W przeciwnym wypadku zasiadający przy stole będą skazani na szturchnięcia lub będą czuć się skrępowani niewielką przestrzenią. W miejscach, gdzie ma być przejście, warto zostawić przynajmniej 60-80 cm wolnej przestrzeni. Wówczas poruszanie się po pomieszczeniu nie będzie utrudnione i jadalnia będzie bardziej praktyczna.
elementy balustrad stalowe
Polecane artykuły

Gdzie ubezpieczyć samochód
Każdy właściciel samochodu zobowiązany jest wykupić ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej (OC). Wielu kierowców dodatkowo interesuje się auto-casco, a więc nieobowiązkowym ubezpieczeniem. Gdy stajemy się posiadaczami auta, stoi przed nami dylemat, gdzie ubezpieczyć samochód, aby nie wydać wie

Herbata z pokrzywy
Większości herbat przypisuje się właściwości, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Nie każda odmiana suszu może jednak poszczycić się przydomkiem „naturalnego antybiotyku”. Taką szczytną chwałą cieszy się herbata z pokrzywy, która już od starożytności stosowana była jako lek na wszelkiego r