Posted on
naukowe24.waw.pl

Zdanie dietetyków na temat poszczególnych produktów spożywczych zmienia się szybko niczym w kalejdoskopie. Często trudno nam nadążyć za pojawiającymi się w tej dziedzinie odkryciami. Dla miłośników złocistego naparu mamy jednak dobre wieści – picie herbaty nadal jest uznawane za korzystne dla zdrowia. Dobroczynny wpływ napoju na nasz organizm badany był przez wielu profesjonalnych naukowców.

Przeprowadzone przez nich testy mają dowodzić, że herbata może mieć działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Przypisuje się jej również zdolność do zwiększania odporności organizmu. Jednak jeśli chcemy w pełni czerpać z tych właśnie korzyści, musimy wiedzieć, po jaką mieszankę powinniśmy sięgnąć. Istotna z tego punktu widzenia jest również odpowiednia obróbka herbaty.

Nieprawidłowe suszenie może znacznie zmniejszyć właściwości ziół. Warto pić napar z ziołowego suszu nie tylko ze względu na jego smak, ale również na zawarte w niemal każdej mieszance polifenole. Niektóre z nich są silnymi przeciwutleniaczami. Oznacza to, że świetnie przeciwdziałają rozwojowi różnego rodzaju nowotworów.

Świetnie zapobiegają też otyłości oraz miażdżycy.

pizza bielsko-biała https://coffeeselection.pl/