Herbata po rosyjsku

Herbata po rosyjsku
www.secret.info.pl

Powszechnie herbata kojarzy nam się z Chinami lub Indiami, czyli krajami swojego pochodzenia. Rozprawiając o tym napoju, nie sposób jednak pominąć jego znaczenia dla kultury rosyjskiej. Warto wiedzieć, skąd po raz pierwszy wzięła się w tym właśnie kraju i jak wysoko jest ceniona przez jego mieszkańców. Do Rosji herbata po raz pierwszy trafiła w formie podarunku. Pierwszy rosyjski car z dynastii Romanowów na swoje urodziny otrzymał znaczną ilość tego napoju. Dostarczono mu ją za pomocą karawany, więc ofiarowany susz uchodził za lepszy jakościowo niż ten transportowany drogą morską.

W Rosji traktowano herbatę jako napar, który doskonale rozgrzewa oraz pobudza. Doceniono również możliwość delektowania się nią w towarzystwie. Współcześni Rosjanie nadal często sięgają po herbaciane liście, niechętnie korzystając z ekspresowych torebek. Tradycyjnie zaparzają je w samowarze, przyrządzając tym samym koncentrat napoju. Dopiero później rozlewają go do kubków i dolewają gorącej wody, by nieco osłabić i osiągnąć pożądany smak. Charakterystyczne dla mieszkańców tego kraju jest picie herbaty z owocami lub konfiturą, najczęściej malinową lub truskawkową.

scotch whisky
sklep kawa ziarno